Tu cum îți bei cafeaua?

coffeeEu îmi servesc cafeaua dimineață. Cu lapte, puțin zahăr brun și un praf de scorțișoară, într-o cană chic. Și, musai, alături un croissant cu unt pe o farfurie de porțelan. Așa am văzut în filme și așa mi-a plăcut și mie. Sunt zile când odată cu ele savurez și o carte bună, însă în majoritatea zilelor cafeaua o beau la birou, celebrând începutul unei noi zile.

 

Chiar acum scriu articolul cu cafeaua preferată lângă. Mă gândeam de ce îmi place să beau cafea. Nu pentru că mă trezește, cu siguranță, pentru că a mea este mai mult lapte decât cafea. Cred că, mai degrabă, îmi place ancora pe care i-am întrebuințat-o. Relaxare. Da. Re-la-xa-re. Când vreau să mă apuc de treabă, știu că o cafea îmi va da avânt, pentru că mă va relaxa și îmi voi face treaba cu mai multă plăcere. Dacă iei la socoteală că îmi și place să scriu articolul ăsta, atunci, ce viață frumoasă am, așa-i?!

 

Este extraordinar să ai un job precum cafeaua de dimineață! Un joc, pardon, un job pe care să-l faci de plăcere în fiecare zi, care-ți dă bună dispoziție, cu care să îți placă să te întâlnești dis-de-dimineață! Bineînțeles că, precum și în experiența cu cafeaua, ca să nimerești rețeta care ți se potrivește, vei descoperi că ai de experimentat diverse job-uri, roluri, companii, înainte să dai peste ceea ce îți place cu adevărat. Înainte să știu că îmi place cafeaua cu lapte, cu un pliculeț de zahăr brun și scorțișoară, a trebuit să gust diverse sortimente, unele prea amare pentru mine, altele prea dulci, unele prea slabe, altele prea tari, cu sau fără sirop. M-am decis ce-mi place din fiecare și ce nu-mi place și, într-un final, am recunoscut ce e bun pentru mine.

 

Dar stai, nu te-am întrebat. Tu cum îți bei cafeaua? O bei de plăcere? Îți aduce bucurie? O bei conștient sau o dormi? O bei pentru că ți-e utilă și aștepți vremea când te vei odihni mai mult și “nu vei mai avea nevoie de ea”? O bei ca să te simți mai liber(ă)? Te “refugiezi” în cafea? O bei ca să te relaxezi (ia stai așa, ești încordat(ă) în general?)? O bei cu discernământ sau simți că nu te poți abține și că ai nevoie să bei 3 cafele mari într-o zi? Ai nevoie să te țină treaz(ă)? O bei pentru că îți aduce aminte să te bucuri și să fii prezent(ă) sau doar dintr-un reflex automat?

 

Așa cum îți bei cafeaua, îți petreci și viața. Și facultatea și jobul și relațiile (cu părinții, cu șefii, cu prietenii, relația de cuplu, cu tine însuți, cu corpul tău etc.) și tot.

 

Prepară-ți cafeaua pe care o bei astfel încât să fie pe gustul tău! Dacă alegi să o bei, bea-o pentru că îți face plăcere, bucură-te de ea! Să fie un fel de “cireașa de pe tort”, în fiecare zi! Nu accepta compromisuri, meriți și este posibil să bei fix ceea ce îți place cel mai mult! Eu nu mai accept să beau cafeaua care nu-mi place, pentru că ar fi pierdere de timp și pentru că mi-aș da mie “ceva ce nu îmi place”. Adevărat că, dacă nu ți-o prepari singur(ă) acasă, va trebui să ai răbdare, să întrebi, să testezi, să ceri, să refuzi ceea ce ți se oferă în cafenele. Tu-ți cunoști singur(ă) gusturile. Asemenea, dacă nu îți place ideea antreprenoriatului și nu vrei să-ți deschizi propriul business, va trebui să ai răbdare și să testezi mai multe job-uri și organizații până să îți dai seama ce îți place. Însă, stai liniștit(ă), și partea asta este extrem de frumoasă! Ai auzit de degustarea de cafea, da?

Share
1 Comentariu
  1. Felicitări pentru acest articol!

Lasă un răspuns