Curajul de a fi tu însuţi

Curajul de a fi tu însuţi

Don’t try to be cool, be you! Nu mă înțelege greșit, nu am ceva împotriva trendurilor, însă te provoc să gândești în afara lor. De ce? Pentru că cel care setează viitoarele trenduri este acea persoană pentru care nu contează ce se poartă, ce se ascultă, ce este la modă, ci își face propriile alegeri ținând cont doar de ce îi place. Și o face cu atâta convingere, că ajunge să atragă și pe alții în tabăra lui, creând astfel un nou trend.

Așa se întâmplă în toate domeniile, fie că vorbim de alegerea facultăţii, muzică, cluburi, haine sau activități din timpul liber.

Însă uneori, urmând trendurile, și deci părerile altora, poți ajunge să renunți la lucruri cu adevărat importante pentru tine.

Cum să identifici ce e pentru tine și la ce să renunți? Verificând mereu cât de mult îți place ce faci,  cum te influențează părerea celorlalți și suprapunând informația cu valorile tale principale. Verifică totodată și beneficiile pe care ți le aduce o activitate și cât de importante sunt acelea pentru tine.

Mai departe vom vorbi despre cum să devi trendsetter în pasiunile tale.

  • Primul pas e acela de a încerca cât mai multe. Însă e important să îți dezvolți capacitatea de a observa și ce e pentru tine. Un bun indicator este momentul în care faci activitatea respectivă și reacția pe care o ai la ea. Dacă atunci când mergi la sală, în timpul activității, te simți foarte bine și te umpli de energie, da, activitatea asta este pentru tine. Dacă, în schimb, orele de aerobic sunt doar o activitate care ”trebuie” făcută și îți vine greu atât înainte, cât și în timpul orelor, poate ar fi bine să găsești o altă activitate sportivă, mai pe placul tău. Alergat în parc, squash, înot, opțiuni sunt destule; iar Google sigur știe să te ajute.
  • Creează-ți tribul. Părerile celorlalți au efect asupra noastră. Indiferent de cât de receptivi suntem sau nu la criticile celorlalți, întotdeauna ajută să aduni în jurul tău oameni care îți înțeleg pasiunea și te pot susține și motiva. Așa vei progresa din ce în ce mai mult în hobby-ul ales și  vei avea susținători chiar și când tu te simți mai puțin încrezător. Unde îi găsești? Mergi la cluburi dedicate activității pe care o faci, caută organizații care țin ateliere pe tema preferată ție sau pune un anunț pe facebook.
  • Caută o ”scenă”. Fie că vorbim de una reală sau nu, fiecare dintre noi are nevoie de un public și de recunoaștere pentru activitatea pe care o întreprinde. De aceea numărul de videoclipuri home made (cu coveruri, piese proprii, vloguri etc.) este în creștere. Definește-ți propria scenă – vrei să le arăți doar prietenilor, părinților, îți faci un blog sau mergi la open mike într-un club? Alege ce e mai potrivit pentru tine, pentru emoțiile tale și modul tău de exprimare.
  • Urmează-ți propriul ritm. Că tot vorbim de scenă și de creștere, e important să îți dai timp să te dezvolți, să crești în pasiunea ta, dar și în capacitatea de afirmare. Nu trebuie să te afirmi și să ieși în lume în prima secundă, după o lună, un an. Și nici să te compari cu ceilalți. Doar tu poți să simți când ești pregătit să le arăți celorlați pasiunea ta și cui anume. Să îți dau un exemplu – dacă ești pasionat de handmade și pictezi tricouri, întâi o să încerci pe ale tale proprii, apoi, după ce ai căpătat un pic de antrenament, poți merge către rude și prieteni. Poți să rămâi la a picta tricouri pentru cunoscuți ca să le faci cadou sau poți să le comercializezi. Poate alegi să faci un blog, pagina de Facebook. Iar apoi, când ai prins curaj, poți merge la târguri în orașul din care ești sau să discuți cu magazinele care comercializează produse similare. Nu e musai să parcurgi toate etapele, poți să le sari sau să te oprești la una din ele. Doar tu știi ce e cel mai bine pentru tine! ..
  • Nu fi leneș! (sau comod, să îi spunem). E ok să nu te arunci cu capul înainte și să te duci să înregistrezi o piesă în studio înainte să fi cântat măcar în fața a 5 prieteni, dar asta nu înseamnă că nu poți să faci înregistrarea dacă te apuci de studiu. Rămâne doar să creezi cu determinare și perseverență, un program de lucru săptămânal, în care să repeți și apoi să aduni un mic public care să te asculte. Așadar, dacă te simți nepregătit sau că îți e frică de una din etapele următoare în dezvoltarea pasiunii tale, întreabă-te ”De ce anume îmi e frică? Care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla?” Și vezi dacă nu cumva răspunsul tău este o evadare de la responsabilitatea de a-ți trăi viața cu pasiune.
  • Ia feedback, dar nu te lăsa ușor demoralizat. Mai ales dacă ai o pasiune pe care puțini o înțeleg, vei primi reacții diferite, contrariate și poate demoralizante. Rămâi centrat la ce obții tu de la pasiunea ta și cum te simți tu făcând acel lucru. Chiar dacă poate părea nefolositor pentru alții, dacă ție îți aduce energie, asta e ce contează cel mai mult. Ia feedbackul celorlalți, însă, te poate ajuta să îți dai seama cum să te îmbunătățești și să îi faci să înțeleagă pasiunea ta.

Și, așa cum spune Marianne Williamson,

”Cea mai mare frică a noastră nu este aceea de a fi nepotriviți

Cea mai mare frică este aceea că suntem puternici peste măsură.

De strălucirea din noi ne este cel mai frică, nu de întuneric.

Ne întrebăm ”Cine sunt eu să fiu genial, frumos, talentat și fabulos?”

De fapt, cine ești ca să nu fii toate astea?

Rămânând mic, nu ajuți cu nimic lumea, pe cei din jur.

Nu este nimic iluminat la a te micșora de teamă că ceilalți se vor simți nesiguri în preajma ta”

So shine your weirdest light și împărtășește cu noi care e acea pasiune care îți frământă mintea, sufletul și somnul și pe care vrei să o aduci la lumină în viața ta.

Felicitări! Ai câștigat 15 puncte.


1 Comentariu
  1. A fi tu insuti este cea mai buna alegere. Chiar daca mulți nu te vor placea , cel putin ai fost adevarat si natural. In fond, exista oameni pentru fiecare oameni.

Lasă un răspuns