Importanța mindset-ului în managementul banilor

Importanța mindset-ului în managementul banilor

Banii sunt buni sau răi? Tu ce crezi? Care este viziunea ta asupra banilor?

 

Inconștient, reproducem credințele și strategiile financiare dobândite în copilărie, de la părinți, rude, prieteni, școală sau prin intermediul mass-media. Lipsa educației financiare face ca banii să fie deseori judecați și chiar administrați după tipare de genul: “Banii sunt cauza tuturor relelor”, “Nu voi avea niciodată suficienți bani”, “Banii nu aduc fericirea”, sau “Eu nu pot să economisesc, banii mi se scurg printre degete”.

 

Ce îți trece prin minte când vezi o persoană îmbrăcată bine, care iese dintr-o vilă elegantă și intră într-o mașină de ultimă generație?

Sigur e un om necinstit! N-ai cum să obții atâția bani în mod cinstit.

sau

Bravo lui!

Multe persoane asociază automat banii cu lăcomia, zgârcenia, corupția și alte atribute neplăcute. Acest mindset bazat pe emoții negative nu va duce prea repede la un nivel financiar prosper, deoarece acțiunile noastre sunt dictate de gânduri, iar dacă respingi banii deoarece îi vezi ca pe ceva rău, nu vei ajunge să-i ai. Așadar, lasă deoparte prejudecățile negative despre bani și privește-i ca pe un instrument folositor, nu ca scopul suprem al vieții. Bunăstarea personală depinde de tine și se obține prin disciplină financiară!

Disciplina reprezintă un set de reguli obligatorii pentru membrii unei colectivități și presupune o ordine strictă. Deși considerată limitativă, aceasta ne poate ajuta să ajungem la prosperitate. Disciplina financiară este un obicei care se dezvoltă în timp, printr-o planificare atentă a bugetului.

Primul pas: fă o analiză realistă a situației tale financiare. Astfel, obții controlul asupra banilor, te poți organiza mai bine în funcție de prioritățile tale și iei decizii mai bune, ajustând acolo unde e cazul. Concret:

 1. Calculează ce venituri obții lunar, ținând cont de toate sursele (salariu, bursă, părinți etc.).
 2. Vezi care sunt
 3. Scade cheltuielile din venituri și vezi ce rămâne. Ideea e să ieși pe plus. Dacă nu, ai două variante: obții venituri mai mari sau reduci din cheltuieli.

 

Iată o recomandare de alocare a veniturilor lunare:

 • Cheltuieli curente (circa 50%) – Chirie, mâncare, haine, transport, taxe etc.
 • Economii – Indiferent de cât câștigi, formează-ți obiceiul de a economisi și pune deoparte un procent din venituri în fiecare lună.
 • Dezvoltare – Investește în cărți și cursuri pentru a te dezvolta personal și profesional.
 • Distracție – Folosește acești bani pentru lucruri care-ți fac plăcere: vacanțe, ieșiri în oraș, plimbări etc.
 • Donații – Oamenii care oferă sunt mai fericiți. Susține o cauză în care crezi donând lunar o sumă de bani.

 

Concluzia? Banii nu sunt nici răi, nici buni. Sunt doar un mijloc, iar efectul lor depinde de modul în care sunt gestionați. Folosește banii inteligent și vei avea o viață așa cum visezi!

Felicitări! Ai câștigat 15 puncte.


20 Comentarii
 1. Banii nu pot fi catalogați nici ca răi și nici ca buni. Contează scopul în care sunt folosiți și modul în care sunt gestionați.

 2. Concluzia: „Cum îți așterni, așa dormi.”

 3. Banii sunt doar un instrument, pe care trebuie sa inveti sa-i folosesti in favoarea ta.

 4. Consider ca banii sunt buni, deoarece, fie ca ne place sau nu, ei reprezinta principalul mod prin care putem sa ducem o viata placuta, pentru ca ne putem folosi de ei pentru a ne indeplini diferite visuri. Totodata consider ca este in defavoarea individului sa priveasca banii ca pe un ideal in viata.

 5. Consider că banii nu sunt nici răi, dar nici buni. Efectul lor, negativ sau pozitiv, depinde în mare măsură de gestionarea acestora. Așadar, trebuie să folosim banii într-un mod inteligent pentru a ne atinge scopurile în viață!

 6. Banii sunt un mijloc de schimb,avand o buna disciplina financiara,economiile sunt mult mai mari si de ce nu, sa fim noi aceea persoana care iese dintr-o vilă elegantă și intră într-o mașină de ultimă generație.Economisind poti avea ce iti doresti.

 7. Banii sunt mijlocul prin care ne atingem obiectivele stabilite. Banii sunt doar instrumente.

 8. Banii sunt buni in masura in care stii sa ii folosesti. In caz contrar, ei se pot intoarce impotriva ta.

 9. Banii nu sunt nici rai,nici buni.Fiind in mana noastra ,noi hotaram cum sunt si joaca rolurile in care noi ii plasam.Daca le cunosti valoarea si stii sa-i gestionezi,vei avea de castigat.

 10. Banii nu sunt buni sau rai de la sine. Acestia se transforma in functie de scopul in care sunt folositi si de modul in care sunt facuti. Banii nu pot fi rai atunci cand imi cumpar o carte, cand fac o donatie, cand imi platesc datoriile. Situatia se schimba radical cand incepem sa punem mai mult pret pe acestia decat pe valorile morale, cand am face orice pentru ei, cand devind obiect de santaj sau de lauda. Sunt buni cat timp ii castigam prin munca cinstita, prin fortele noastre proprii, redevenind rai cand sunt obtinuti prin cai imorale. Din nefericire oamenii asociaza sumele mari de bani cu activitati ilegale, fara a se gandi inainte ca poate persoana respective stie cum sa faca economii.

 11. Banii sunt cei care ne asigura o existenta.Trebuie sa fim cumpatati,fara a ne interzice, insa, indeplinirea unor dorinte proprii.

 12. Super!Ma bucur sa invat lucruri noi in parcurgerea acestor cursuri!

 13. Din ce am citit pana acum observ ca majoritatea ideeilor intalnite pana acum sunt destul de asemanatoare cu ideeile pe care le puteti gasi in cartea ” Secretele mintii de milionar ” – T.Harv Eker .

  Recomand aceasta carte deoarece explica mai detaliat toate aceste ideei , cu exemple de viata .

 14. Bani sunt buni daca ii obtii cinstit si sti cum sa-i cheltui, daca ii folosesti pentru lucruri care iti pot dauna:alcool, tigari, droguri etc atunci nu mai sunt buni.

 15. Chiar dacă nevoile noastre sunt nelimitate, dar veniturile sunt limitate și, evident, epuizabile, este necesar să cheltuim banii obținuți cerebral și să economisim pentru cheltuielile periodice și pentru cele neașteptate.

 16. Chiar daca se spune ca „banii sunt ochii dracului” , ei totusi sunt folositori in viata de zi cu zi. Ne ajuta sa intretinem fericirea.

 17. Această percepție greșită asupra banilor este încă (din păcate) profund înrădăcinată în mindset-ul oamenilor de rând, de aici ajungându-se la neajunsuri și nefericire. O decizie luată acum, un pas înainte (așa cum e el, mai în forță, mai cu sila) ne aduce în final prosperitate și împlinire.

 18. Am reținut: banii nu sunt nici buni nici răi. Nu aduc fericirea, doar o întrețin.

 19. Actioneaza-este cuvântul cheie după fiecare lectie☺

Lasă un răspuns