Frica – prieten sau dușman

Frica, prieten sau duşman

Apusul în pădure poate fi foarte romantic, însă când întunericul se lasă, iar trilul păsărilor devine un șuierat gros, fiorii te trec pe șirea spinării. Copacii par să îți schimbe forma, să crească și să se transforme, în timp ce perechi de ochi strălucesc în întuneric, apropriindu-se continuu. O iei la fugă. Faci asta pentru că ți-e frică. Chiar fără dovada clară a pericolului, această emoție îți transmite să fugi și să te protejezi.

Instinctul vine din amygdala, o bucată din centrul creierului nostru, ce are chiar forma unei migdale, și care ajută la decodificarea emoțiilor, în special a stimulilor care pot constitui o amenințare. Denumit și creier primitiv, această parte are legătură cu instinctul primar care i-a ajutat pe primii oameni să supraviețuiască animalelor sălbatice. Odată alertată, amygdala trimite o serie de semnale care duc la sporirea atenției (vizuale, auditive), bătăi rapide ale inimii, respirație accelerată, transpirație și încordarea mușchilor. Practic, corpul care se pregătește să fugă. Iar toate astea se întâmplă într-o secundă.

Nu e nevoie să fii în pădure sau în fața unui animal sălbatic ca să experimentezi asta. Adu-ți aminte ultima dată când ți-a fost frică că întârzi, te prinde proful copiind sau ai avut emoții puternice să vorbești cu cineva care îți place mult. Reacțiile sunt aceleași.

Astăzi sistemul nostru nervos primește mult mai mulți stimuli care provoacă aceiași stare de frică, ba mai mult, preluăm această senzație de la cei din jurul nostru.

Revenind la povestea cu pădurea, din începutul articolului, frica este o senzație anticipativă, o emoție pe care dacă nu o decodăm corect, ne poate crea probleme. Mai ales atunci când vorbim de alegeri de viață.

Cum decodăm corect frica și care sunt fricile care ne opresc să trăim viața pe care ne-o dorim?

Ca orice emoție pe care o experimentăm, frica transmite un mesaj. Dacă nu e vorba de ceva pe viață și pe moarte, frica apare când facem ceva nou, de al cărui rezultat nu suntem siguri ce efecte va produce. Cu alte cuvinte, frica încearcă să ne țină în siguranță. Asta înseamnă că de fiecare dată când ne pregătim să ieșim din zona noastră de confort, vom da de frică.

Însă, așa cum spune Elizabeth Gilbert, ”frica e un companion bun de drum, de care e bine să ții cont, însă pe care în nici un caz să o lași la volan” (Big Magic). Pentru că ”frica este cel mai plictisitor lucru din fiecare dintre noi, ca hainele pe care le poartă toată lumea la fel, în timp ce lucrul care te face special este creativitatea și curajul”.

Așadar, hai să descoperim care sunt acele haine made by fear pe care le îmbrăcăm automat atunci când vrem să ne trăim viața în stilul nostru.

  1. Frica de eșec

Sună logic, nu? Ne este teamă că ceea ce dorim să facem nu va avea succes, sau nu vom reuși să ducem la capăt, că vom pierde timp, bani, încrederea celorlalți etc. Studiile arată că doar 8% din fricile noastre devin adevărate, așa că înainte să pui ștampila eșec pe următorul proiect, ar fi bine să și încerci.

  1. Frica de succes

Stai, cum? Cine se teme că o să aibă succes?  – Dacă faci parte din cei care nu înțelege acest lucru, uite-te mai bine în jur. Frica de succes aduce cu ea teama de a crește și a trebui să fii din ce în ce mai bun, de a dovedi celorlalți. Pentru că după ce îți iese odată, lumea se va aștepta ca toate să îți meargă strună…sau primul eșec. Și asta ne mută la următoarea frică…

  1. Frica de reacția celorlalți și de ridicol/respingere

Acceptarea de către ceilalți este una din nevoile de bază umane și deci frica de a fi respinși sau ridiculizați de ceilalți este foarte puternică. Gândește-te de câte ori nu ai renunțat să faci / să spui ceva, de teamă că ceilalți or să te judece. Acum gândește-te și cum te-ai simțit oprindu-te din ceva ce voiai să faci și cum te-ai fi simțit dacă ai fi făcut acel lucru, la care, cine știe,poate chiar reacționau bine. Data viitoare, încearcă să fii mai autentic cu tine și exprimă sau fă măcar 10% din ce simți că este pentru tine.

  1. Frica de necunoscut.

Orice schimbare aduce cu ea necunoscut. Iar necunoscut = pericol. Cel puțin așa traduce amygdala. Nu e nevoie să pleci în lume să experimentezi senzația asta. Ce se va întâmpla dacă îmi urmez pasiunea? Va merge bine sau va fi îngrozitor? Voi da de oameni cu care să pot colabora? O să îmi prindă bine? O să îmi mai placă peste 1 an? Sunt milioane de întrebări care apar când vrei să faci un astfel de pas. Cu cât te gândești mai mult, însă, cu atât sunt mai înfricoșătoare, așa că nu mai sta pe gânduri și fă primul pas.

  1. Frica de a nu fi suficient de bun

Fie că vorbim de cunoștinte teoretice sau de abilități și skill-uri, frica asta pornește de la premiza că trebuie să fi perfect ca să faci ceva bine. Dacă ești genul care așteaptă momentul în care să aibă toate diplomele, cunoștințele, abilitățile, pentru a-și pune în practică visul, ar fi bine să crezi în reîncarnare, pentru că nu o să îți ajungă o viață pentru tot ceea ce crezi că ai nevoie. Ca oameni și mai ales în zilele noastre, totul este în schimbare. Așa că lasă perfecționismul deoparte și doar începe. Restul se învață pe parcurs!

  1. Frica de a nu reuși în viață

Asta e una din cele mai întâlnite frici printre adolescenți și tineri.  Ce se întâmplă dacă dau la facultatea greșită? Dacă imi aleg prost domeniul sau meseria? Dacă nu aleg bine primul job, pe al doilea etc.? Alegerile pe care le faci nu sunt ultimele. Fiecare alegere este urmată de o alta și alta și alta și tot așa. Într-o zi facem aproximativ 200 de alegeri privind mâncarea. Dacă ne-am teme de fiecare dintre ele așa cum ne temem că ne vom rata cariera, am muri de foame curând. Așa că respiră adânc și relaxează-te. Alegerea carierei nu este o cale fără întoarcere. Chiar dacă eșuezi, experiența în sine te învață ceva, iar lecția asta e aplicabilă în orice domeniu.

  1. Frica că nu o să-ți mai placă / o să te plictisești de pasiunea ta

În momentul ăsta e o activitate care te animă, îți luminează câteva clipe din zi/săptămână. Ce se va întâmpla când vei fi obligat să o faci zilnic și să câștigi bani din asta? Nu cumva va schimba asta felul în care privești activitatea în sine și o va transforma într-un job ca toate celelalte, pe care îl faci pentru că trebuie? Este posibil,însă sunt 50% șanse să fie exact invers și să îți creezi o viață cu mult mai mult entuziasm și pasiune. Ce alegi să vezi – jumătatea plină sau jumătatea goală?

Și dacă până acum am vorbit de frici, hai să vedem și niște statistici legate de acestea.

Așa cum spuneam mai sus, doar 8% din ce ne imaginăm că s-ar putea întâmpla chiar se întâmplă, așadar, 92% din fricile noastre sunt minciuni pe care ni le spunem singuri.

Cel mai adesea ne îngrijorează lucruri care nu se vor întâmpla vreodată (aprox 50% din cazuri), lucruri din trecut sau pe care nu le putem schimba (30%) și probleme care nu sunt ale noastre (12%).

Așadar, ne pierdem energia și speranța din cauza unor iluzii.

Acum înțelegi de ce e bine să nu lași frica să conducă? E ca și când ai lăsa o fantomă din viitor la volanul mașinii.

Resurse utile

Felicitări! Ai câștigat 15 puncte.


1 Comentariu
  1. Frica mea cea mai mare este sa nu dezamagesc.

Lasă un răspuns