Cum poți folosi banii ca să cumperi fericirea

Cum poți folosi banii ca să cumperi fericirea

Bogăția este abilitatea de a experimenta din plin viața.” – Henry David Thoreau

“Un kilogram de fericire, vă rog!”

Din păcate, nu există un magazin de unde să ne facem periodic provizii de fericire. Trebuie s-o creăm noi, pas cu pas, prin deciziile pe care le luăm în fiecare zi, folosind ceea ce avem în jur. Totuși, abundența de care suntem înconjurați ne poate induce în eroare. Captivați de reduceri consistente și de promisiuni că dacă avem produsul X vom fi fericiți, finanțele se evaporă din cont sau din portofel aproape fără să ne dăm seama. Asta se întâmplă în lipsa unei relații sănătoase cu banii.

Ai auzit probabil de oameni care au câștigat sume mari la loto, dar într-un an-doi i-au cheltuit și au ajuns în aceeași situație financiară nesatisfăcătoare ca înainte, ba chiar cu datorii. Așadar, fără o educație financiară adecvată, chiar dacă dă norocul peste tine, nu te ține mult.

Oricât de mulți bani ai avea, dacă îi cheltuiești impulsiv pe orice îți iese în cale, nu doar că nu vei fi fericit, dar riști să ajungi la faliment. Dacă te lași dominat de lăcomie și nu ai un minim de educație financiară, ajungi să încerci să îți înăbuși nemulțumirile printr-un consum irațional de care devii dependent. Grijile vor crește proporțional cu numărul lucrurilor acumulate și fericirea va fi și mai departe.

Banii au valoare doar prin experiențele pe care ți le aduc

Experiențele sunt cele care creează fericirea, banii nu reprezintă decât instrumentul folosit în acest scop. Însă care experiențe sunt cea mai bună investiție în ceea ce privește “randamentul” oferit (în acest caz, fericirea și împlinirea)? Evident, răspunsul este subiectiv. Totuși, cercetările au arătat că, după ce nevoile de bază (hrană, locuință, sănătate, siguranță etc.) sunt îndeplinite, experiențele care oferă cea mai mare doză de fericire sunt:

 1. Activitățile noi, inedite.
 2. Realaționarea și experiențele împărtășite cu alții.
 3. Activitățile legate de pasiunile proprii.

 

Mulțumirea vine din experiențele pe care le trăim alături de alți oameni și care ne bucură sufletul – pe acestea chiar merită să dăm banii. Generozitatea este un gest nu doar altruist, ci win-win, pentru că ne oferă și nouă satisfacție, bucuria de a fi de folos.

Așadar, investește în fericirea ta și donează lunar o sumă de bani către o cauză pe care o susții, indiferent că este legată de educație, sănătate, mediu. Cel mai bine este să apelezi la o fundație sau un ONG despre care știi că va folosi banii în scopul promis și nu să dai pur și simplu bani pe stradă.

Fericirea e mai frumoasă când o împarți cu alții, așa că bucură-te de experiențele speciale împreună cu cei dragi!

Felicitări! Ai câștigat 15 puncte.


20 Comentarii
 1. Concluzia: „Munca este brățară de aur. Vinde aurul și cumpără o viață trăită cu adevărat!”

 2. Este adevărat ca banii prind contur doar prin experiențele pe care ni le aduc. Suntem cu adevărat fericiți de experiențele create de aceştia. Pe această cale, ei contribuie la întreținerea fericirii.

 3. Nu neaparat avand bani esti fericit,fericirea este mai frumoasă când o împarți cu alții, așa că bucură-te de experiențele speciale împreună cu cei dragi!Nu neaparat daca ai bani esti un om realizat ,avand o cariera buna in spate poti zice ca o sa ai tot ce iti doresti pe plan financiar,dar familia si prietenii nu ii cumperi cu bani.

 4. Banii nu aduc fericirea, dar o intretin. Nu putem nega fericirea pe care ne-o aduce o vacanta intr-o zonă exotică, o masina nou etc. Totusi atunci cand vorbim de partea sentimentală a lucrurilor de iubire,de sănătatea, de respect acestia isi pierd valoarea. O iubirea cumparata este o iubire neimpartasita, o iubire ce imbolnaveste sufletul. Sunt boli care indiferent de banii pe care ii ai nu ii poti folosi pentru ca nu exista tratament. Respectul se castiga prin fapte, prin comportamentul tau. Un respect cumparat se numeste teama,frica.

  • Este foarte adevarat cand se spune ca pe oamenii dragi nu ii poti cumpara, deoarece familia si prietenii adevarati nu stai pentru bani cu tine, nu te iubesc pentru ca ai fi stabil financiar si nici pentru ca ti-ai putea permite aproape orice. Cu ajutorul banilor poti sa iti cladesti viitorul, de asemenea muncind pentru ceea ce iti doresti, si punand bani deoparte, este pasul spre reusita. Dar nu intotdeauna avand bani poti fi si fericit. Cand nu ii ai pe cei dragi langa tine, si te simti singur, poti avea toti banii din lume, caci nu iti vor putea umple golul din suflet, asa cum familia o face. Indrum oamenii sa dea si din fericirea lor altora, cum poate si ei la randul lor au primit o doza de fericirea de la diverse persoane, fie ele straine sau apropriate. Este bine sa ajuti, fara sa astepti ceva in schimb. Doar faptul ca te simti tu implinit sufleteste te multumeste. Rasplata ti se va arata pe parcursul timpului. Nu astepta nimic in schimbul ajutorului oferit. Bucura-te si imparte cu ceilalti fericirea ta.

 5. Pe masura ce citesc tot mai mult despre acest subiect, realizez ca banii reprezinta un instrument care te poate ajuta sa fi fericit.

 6. Nu intotdeauna fericirea inseamna bani; fericirea este gratuita, intalnita la tot pasul, in orice lucru. Aceasta se primeste, nu se cumpara!

 7. In momentul unei donatii in sufletul meu apare fericirea, sentimentul acela unic care se imprastie in toate colturile creierului: am adus o bucurie in sufletul cuiva si ma simt fericita.

 8. Ma simt inspirata de acest articol frumos. Mi s-au prezentat lucruri pe care le cunosteam deja, dar reflectand mai mult asupra lor inteleg o oarecare formula pentru fericire si o „lista” a lucrurilor bune pe care banii le fac in mana omului potrivit.

 9. Fericirea este unul dintre cele mai importante lucruri in viata!

 10. „Fericirea e mai frumoasă când o împarți cu alții, așa că bucură-te de experiențele speciale împreună cu cei dragi!” – foarte frumos si adevarat acest citat!

 11. Pe principiul: „Fericirea este drumul, nu destinatia.”.

 12. Fericirea nu se cumpara, fericirea se realizeaza pas cu pas.

 13. Fericirea nu poate fi cumparata, ci primita!

 14. Fericirea nu o poti cumpara , precum nici iubirea . Zicala ” banii n-aduc fericirea” este pe cale de disparitie, datorita unor oameni care pretind ca avand cat mai multi bani isi pot permite orice in viata , insa „cati dintre acestia sunt si fericiti de acele placeri?”

 15. Cândva am auzit că „The wealth is like sea-water; the more we drink, the thirstier we become”. Cred că a fost Schopenhauer cel care a spus asta.
  Acum – după ce am citit materialul de mai sus – cred că situația zugrăvită de Arthur este specifică oamenilor fără o educație economica, întotdeauna disperați și fără cuget in căutarea fericirii.

 16. ”Banii n-aduc fericirea”, o zicala ce ramane valabila daca nu stii cum sa-i administrezi!

 17. Nu putem cumpăra fericirea cum nu putem cumpăra iubirea , eh in unele cazuri mai poți cumpăra si iubirea dar asta-i alt ceva … In fine eu cred ca fericirea tine cont de iubire si de familie !

 18. Cu siguranță fericirea e mai frumoasă când o împarți cu alții.

 19. Unul dintre articolele mele preferate! Felicitări!

Lasă un răspuns