Cei 5 pași de la novice la expert

Cei 5 pași de la novice la expert

Când vrei să înveți ceva într-un domeniu nou, începutul poate fi intimidant. Indiferent că vrei să devii chef, scriitor sau manager financiar, primii pași vin întotdeauna cu provocări. Totuși, ei sunt necesari ca să ajungi un profesionist desăvârșit, așa că nu te descuraja!

Pentru a te ajuta să înțelegi mai bine tranziția de la începător la expert, vom apela la Modelul lui Dreyfus de dezvoltare a abilităților, care delimitează 5 etape clare și stabilește metodele necesare prin care poți evolua până la stadiul de expert. Cele 5 etape sunt:

Novice

Imaginează-ți că ai descoperit pasiunea pentru gătit și visezi să devii chef, maestru în arta culinară. Totuși, de-abia ai învățat să fierbi un ou și să tai ceapa Julien, deci începi de la stadiul de novice. În aceast etapă ai nevoie de reguli clare, așa că urmezi rețetele cu strictețe și măsori la gram sau mililitru fiecare ingredient pe care-l folosești. Uneori, te simți copleșit de un sentiment de nesiguranță.

Pentru că nu ai experiență anterioară, obiectivul tău este să îndeplinești sarcini cu un rezultat imediat și să te bucuri de primele succese, chiar dacă e vorba de a coace un aluat fără a-l arde ori de a prepara o supă comestibilă.

Cum treci la nivelul următor de dezvoltare? Cu ajutorul unui mentor, care te ghidează în respectarea regulilor și te ajută să acumulezi experiență.

Începător avansat

Încă un pas și ajungi începător avansat. Păstrând paralela cu gastronomia, rețetele de pe Youtube sau din cărțile de bucate au acum pentur tine un rol orientativ, iar regulile încep să devină mai flexibile. Respecți în continuare instrucțiunile, dar îți pui și amprenta personală. Prinzi gustul experimentelor și încerci lucruri noi: înlocuiești merele cu dovleacul, adaugi un strop de ulei de măsline sau ornezi prăjitura în stilul propriu.

Cu toate acestea, încă ai dificultăți în găsirea soluțiilor, deoarece te axezi pe îndeplinirea unor sarcini atribuite – în exemplul nostru, pe urmarea rețetelor. Nu analizezi în detaliu problemele și îți lipsește o privire de ansamblu asupra a ceea ce faci, așa că ți-e greu să “dregi” sosul tăiat sau checul care n-a crescut suficient.

Pentru a trece la nivelul următor, trebuie să acumulezi mai multă experiență de lucru în situații de test. Așa că te decizi să gătești mai des pentru colegii de serviciu și prieteni.

Competent

Pe măsură ce acumulezi experiență, începi să filtrezi instrucțiunile și să le organizezi în funcție de relevanță. Ai prins deja secretele bucătăriei și rețetele de bază și jonglezi cu ele fără probleme, deci nu mai ai nevoie de îndrumare la fiecare pas. Ești dispus să iei decizii și să-ți asumi un anumit nivel de responsabilitate pentru ele, folosindu-te de experiența anterioară pentru a planifica și a găsi soluții la probleme complexe.

Ca să evoluezi, ieși din situațiile controlate și intri într-un mediu din care să extragi experiență reală de muncă pentru a-ți consolida aspectele teoretice și practice acumulate până acum. De exemplu, îți asumi pregătirea unui meniu de 15 persoane pentru ziua unui prieten, lucrând la el în bucătărie, sau te angajezi la un restaurant.

Specialist

Devii conștient de nivelul de performanță atins și ești tot mai interesat să afli lucruri noi din domeniul în care activezi. Te specializezi pentru a obține rezultate din ce în ce mai bune, înveți de la alți maeștri bucătari, interpretând informațiile primite și folosindu-le în activitatea ta. Pe scurt, începi să-ți creezi propriul context în care faci lucrurile și controlezi cu precizie și hotărâre mediul în care operezi. Îți șlefuiești abilitățile de bucătar, îți dezvolți propriile tale rețete și îndrumi, la rândul tău, câțiva ucenici.

Ultimul pas spre statutul de expert este… practica. Practică, multă practică, și mai multă practică. Astfel, îți antrenezi abilitățile fără să fii constrâns de reguli sau instrucțiuni orientative.

Expert

Caracteristica principală a unui expert este intuiția, astfel că poți să-ți exprimi creativitatea fără a planifica în prealabil. Te bazezi pe fler și o experiență vastă de lucru și identifici imediat unde trebuie aplicate soluțiile. Ca chef, propui combinații exotice, inedite și poți pregăti feluri de mâncare delicioase pornind de la ingredientele avute la dispoziție, fără a avea nevoie de rețete.

Deși acesta este ultima etapă în dezvoltarea unei abilități, a fi expert înseamnă a te dezvolta în mod continuu și a încerca să-ți îmbunătățești modul de lucru în moduri din ce în ce mai subtile.

Felicitări! Ai câștigat 15 de puncte.


1 Comentariu
  1. Trecerea gradate de la un nivel la altul iti permite sa treci prin toate stadiile, sa intelegi totul de la inceput. Pasii mici dar siguri sunt cei mai potriviti.

Lasă un răspuns