Răspunsurile bune vin din întrebări inteligente

1Cu toții am trecut prin momente de confunzie, în care am înțeles lucrurile greșit sau nu le-am înțeles deloc pentru că ne-a fost prea teamă să intrebăm. Momente care au dus la situații mai mult sau puțin inconfortabile doar pentru că ne-am mulțumit cu un simplu “da“ sau “nu“. Chit că este vorba de cursul acela dificil cu proful de care îți este suuuper frică, un interviu pentru un job, prima întâlnire sau o conferință despre fuziunea nucleară, urmează acești pași simpli ca să nu fii prins niciodată cu garda jos.

 

  1. Curiozitatea a omorât pisica? Poate că da, în secolul XVII! Strămoșii noștri puneau orice lucru neînțeles pe seama miturilor, zeilor și credinței. Noi trăim în secolul informației și trebuie să ne comportăm ca atare. Așadar, înainte de a pune eticheta de “mister”, trebuie să fim pe cât de curioși posibil și să încercăm să deslușim ceea ce nu înțelegem. Curiozitatea este primul pas către a pune întrebări inteligente.

 

  1. Uită de întrebările cu “da“ sau “nu“! Întrebările închise nu o să ducă niciodată la răspunsuri inteligente, chiar dacă i le adresezi lui Stephen Hawking. Lasă presupunerile deoparte și ascultă ce au ceilalți de spus, ai putea fi surprins de poveștile pe care oamenii din jurul tău le au de spus, povești care sunt doar la o întrebare departe. Folosește cu încredere “De ce crezi asta?”, “Cum ai aflat asta?”, “Îmi poți spune mai multe despre asta?” și vei încuraja dialogul cu persoana de lângă tine.

 

  1. Nu uita de nonverbal! Atunci când pui o întrebare sau iei parte la o discuție de care esti interesat, folosește limbajul nonverbal pentru a-ți arăta interesul. Adoptă o postură deschisă, zâmbește, dă din cap în mod aprobator.

 

  1. Nu doar un jurnalist bun verifică informația din 3 surse. Chiar dacă este vorba de un subiect de care ești sigur, verificându-l în altă sursă îți va oferi mai multe detalii sau cine știe, o perspectivă nouă la care nu te gândeai până acum.

 

Avem acces la atât de multă informație atât de ușor, let’s use it wisely! 🙂

 

 

 

 

 

 

Share
1 Comentariu
  1. Deci,oarecum o intebare inteligenta da un raspuns bun

Lasă un răspuns