Povestea proiectului

Nu-i uşor să treci de la statutul de student la cel de angajat şi să te faci remarcat pe piaţa muncii, mai ales când experienţa îţi lipseşte. Pe de altă parte, recrutarea angajatului potrivit poate fi un proces dificil pentru o companie care caută anumite abilităţi şi competenţe.

Pentru a găsi o soluţie la această provocare, Şcoala de Valori un ONG dedicat dezvoltării tinerilor şi BCR – o companie de top, şi-au unit forţele, având ca motivaţie pasiunea pentru educaţie nonformală şi performanţă în carieră.

Împreună ne-am dorit să creăm un program de învăţare interactivă prin care studenţii să-şi dezvolte abilităţi profesionale practice, ca o completare la teoria acumulată în facultate, şi să exploreze opţiunile de carieră. De la dorinţă la realitate n-a fost decât un pas.

Ne-am pus pe treabă, iar în anul 2015 a luat naştere Laboratorul de cariere, un proiect de educaţie nonformală care îi pregăteşte pe studenţi să-şi găsească locul pe piaţa muncii. Sau, altfel spus, să fie mai angajabili.

În Laboratorul de cariere studenţii pun la un loc cunoştinţele teoretice din facultate, pasiunile, punctele forte şi abilităţile proprii, le cizelează cu ajutorul unor mentori şi profesionişti, astfel încât să facă primii paşi spre o carieră de succes.

Ediţia pilot a avut loc între 4 – 15 mai 2015 la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB). Timp de 10 zile au avut loc 32 de ateliere interactive, sesiuni de coaching şi întâlniri cu specialişti din diferite domenii. Cei 38 de studenţi din 12 facultăţi ale UBB, au fost încântaţi de această experienţă.

Feedback-ul pozitiv ne-a încurajat să continuăm proiectul, astfel că Laboratorul de cariere s-a mutat la Iaşi, unde alţi studenţi au dobândit abilităţi utile şi noi perspective despre piaţa muncii.

Mai multe detalii despre acest proiect şi evoluţia sa poţi citi aici.

După rezultatele faine din Cluj-Napoca şi Iaşi, ne-am gândit să facem proiectul accesibil unui număr cât mai mare de studenţi, indiferent de locaţie, ritm de învăţare sau program.

Aşa că am mutat Laboratorul de cariere în online, adaptând programul de ateliere acestui mediu inovator, astfel încât să corespundă celor mai noi standarde de elearning (învăţare online).

A rezultat laboratoruldecariere.ro, o platformă concepută special pentru a încuraja legăturile dintre studenţi, profesori şi persoanele din mediul business din România.

Prin cursurile online de dezvoltare profesională, vrem ca platforma să antreneze atât abilităţile de angajabilitate ale tinerilor, precum şi capacitatea lor de a se adapta la condiţiile de pe piaţa muncii, stimulându-le dorinţa de învăţare pe tot parcursul vieţii.

Cu siguranță că povestea nu se va opri aici. Ne dorim ca platforma online Laboratorul de Cariere să devină o comunitate puternică, unită, ce evoluează constant, unde cei ce vor să învețe și cei ce vor să ofere din cunoştinţele lor nu sunt constrânși de locație, timp sau fonduri.

Vino şi tu alături de noi şi experimentează dezvoltarea în Laboratorul de Cariere!