Mentorat versus Coaching – 2 relaţii în care să te implici pentru o viaţă şi o carieră fericită

coachingmentoratVine o vreme în viaţa fiecăruia dintre noi când ne dorim să creştem şi să ne dezvoltăm pe diverse planuri. Ne facem planuri de învăţare, începem să citim mai mult, căutăm să participăm la diverse cursuri. Şi toate acestea, în timp, îşi spun cuvântul, iar noi devenim din ce în ce mai aliniaţi cu misiunea noastră personală, simţim că facem lucruri care au într-adevăr sens pentru noi şi care ne ajută să ne atingem visurile.

Dar cum ar fi dacă ţi-aş spune că, deşi nu putem arde etape în dezvoltarea noastră personală şi profesională, putem să ne luăm alături ajutoare de nădejde, care să ne arate perspective noi şi să ne ajute să accelerăm procesele prin care trecem?

Unii dintre aceşti oameni pot fi ceea ce numim Mentori şi Coachi. În articolul de faţă vei afla care e diferenţa dintre mentoring şi coaching, care sunt contextele în care ai putea apela la cele 2 tipuri de relaţii şi de ce ar fi benefic pentru tine să faci aceste alegeri.

Mentoratul

 • Reprezintă relaţia între un mentor şi un mentee.
 • Rolul mentorului: identificarea propriilor sale nevoi  înainte de a intra în relaţia de mentorat, ascultare activă, oferirea de informaţii şi sugestii, autodezvăluire, crearea unui context de încredere şi siguranţă, sprijin, valorificarea potenţialului mentee-ului.
 • Este orientat către relaţia dintre mentor şi mentee. Asigură un cadru sigur, în care mentee-ul poate împărtăşi cu deschidere toate piedicile pe care le întâlneşte în drumul său către succes, atât în viaţa personală, cât şi în viaţa profesională. Deşi include şi obiective de învăţare în dobândirea unor abilităţi specifice, mentoratul are ca focus o mai mare claritate si asumare în viaţa personală şi profesională, în clădirea unui echilibru între nevoile şi dorinţele mentee-ului.
 • Mentoratul este orientat către dezvoltare. Obiectivul său nu este doar dezvoltarea unor abilităţi necesare în momentul de faţă la locul de muncă sau în viaţa personală, ci pregăteşte teren pentru un viitor de succes.
 • Mentoratul, pentru a avea succes, cere timp ca ambii parteneri în proces să se cunoască şi să stabilească un climat de încredere în care mentee-ul să simtă că poate să împărtăşească adevăratele problemele pe care le are. O relaţie de mentorat de succes durează între 9 şi 12 luni.
 • Mentoratul necesită o fază de design, în care partenerii stabilesc zona şi rolurile din viaţa mentee-ului pe care se va focusa relaţia de mentorat. Astfel, mentorul poate determina aria de competenţe şi de expertiză de care are nevoie mentee-ul şi instrumentele pe care le vor utiliza.
 • Mentorul oferă sfaturi, împărtăşeşte din cunoştinţele şi experienţa lui, are rol de învăţător care foloseşte tehnici de self-discovery. Mentee-ul poate alege ce anume din ceea ce îi este împărtăşit va utiliza.
 • Mentoratul nu are obiective de performanţă.
 • Mentoratul este subiectiv, implică părerile, concepţiile de viaţă ale mentorului şi are ca focus relaţia de mentorat.
 • Mentoratul reprezintă procese de învăţare pentru ambele capete ale relaţiei. Mentorii sunt facilitatori, care-şi sprijină mentee-ul să-şi găsească propria direcţie.
 • Cea mai mare satisfacţie a unui mentor vine atunci când mentee-ul afirmă: “mă simt ascultat şi înţeles”, “a crescut încrederea în mine şi în deciziile mele, relaţia de mentorat m-a ajutat să-mi văd potenţialul şi să îmi dau seama de cât de multe sunt capabil”.
 • Alegi un mentor atunci când vrei să te ajute să capeţi claritate asupra aspectelor din viaţa ta.
 • Mentorul te ajută să-ţi construieşti cariera.

 

Coachingul

 • Reprezintă relaţia între un coach şi un coachee.
 • Rolul coach-ului: identificarea nevoilor coachee-ului, dezvoltarea unui plan de acţiune, instruire, asistare, feedback, monitorizare.
 • Este orientat către task-uri. Coaching-ul se focusează pe obiective concrete, precum: deprinderea unei noi abilităţi, cum să devii mai eficient, etc. De aceea, este nevoie ca coach-ul să poată ghida coachee-ul să îşi găsească resursele şi contextele în care să înveţe cum să-şi dezvolte abilităţile. Coaching-ul utilizează întrebarea ca instrument de obţinere a clarităţii şi atingere a obiectivelor.
 • Coaching-ul este axat pe îmbunătăţirea performanţei coachee-ului în diverse domenii.  Asta presupune atât îmbunătăţirea competenţelor deja existente, cât şi dobândirea de noi abilităţi. Odată ce coachee-ul a dobândit acele abilităţi, acesta nu mai are nevoie de procesul de coaching.
 • Putem apela la coaching chiar şi pentru doar câteva şedinţe. Coaching-ul durează atâta timp cât este nevoie, pentru ca obiectivele stabilite la începutul procesului să fie atinse.
 • Coaching-ului nu are nevoie de design. Coaching-ul poate să funcţioneze pe orice subiect, obiectiv şi se pliază în timp real pe nevoile coachee-ului.
 • Coaching-ul are indicatori de performanţă. Coach-ul monitorizează progresul coachee-ului în atingerea obiectivelor setate.
 • Coaching-ul este imparţial. Coach-ul se detaşează de propriile păreri şi convingeri, focusul este pe îmbunătăţirea comportamentului coachee-ului, acceptând total valorile şi dorinţele celui din urmă.
 • Coach-ul are un plan prin care direcţionează discuţiile în vederea obţinerii competenţelor sau comportamentelor prestabilite.
 • Cea mai mare satisfacţie a unui coach este atunci când coachee-ul îşi atinge obiectivele setate.
 • Alegi un coach atunci când îţi doreşti să-ţi îmbunătăţeşti o anumită competenţă sau abilitate.
 • Coach-ul te ajută să obţii rezultate pentru job-ul sau pentru o situaţie prezentă din viaţa ta, unde ai nevoie de abilităţi specifice.

 

Acestea sunt, în mare, diferenţele dintre coaching şi mentorat. Mai sunt, însă, multe de povestit la nivel de abordare a ambelor procese, de aceea, te încurajez să continui să te informezi. Un Top 20 cu cele mai bune cărţi despre Coaching şi Mentorat te poate ajuta în acest sens.

Dacă sunt printre voi oameni care au parcurs procese de coaching şi de mentorat, vă invităm să ne împărtăşiţi din experienţa voastră. Cum v-a ajutat implicarea în proces? Ce anume v-a plăcut, ce aţi fi îmbunătăţit la proces? Cum arată coach-ul/mentor-ul ideal, din punctul vostru de vedere? Cui recomandaţi să apeleze la coaching/mentorat? Pe ce tip de obiective aţi lucrat în cadrul relaţiilor?

 

Surse:

 1. http://www.management-mentors.com/resources/coaching-mentoring-differences
 2. http://www.coachingandmentoring.com/Articles/mentoring.html
 3. https://www.td.org/Publications/Blogs/Human-Capital-Blog/2014/08/Mentoring-Versus-Coaching-Whats-the-Difference
 4. http://www.leadershipthoughts.com/difference-between-coaching-and-mentoring/
 5. http://www.slideshare.net/wooded01/coaching-v-mentoring
Share

Lasă un răspuns