Ghid de supravieţurie pentru primele zile la job

Ai trecut cu bine proba CV-ului, a interviului de angajare, poate chiar şi câteva teste, iar acum eşti fericitul posesor al unui job nou! Felicitări!

new job

După ce euforia reuşitei a trecut, începe adevărata provocare. Cu această ocazie, probabil îţi vei aduce aminte de primele zile de şcoală, când nu-ţi cunoşteai colegii şi te întrebai cum va fi această experienţă. Cam aşa e şi la un loc de muncă nou, doar că acum lucrurile sunt la un alt nivel. Îţi venim în ajutor cu 10 sugestii pentru „supravieţurire” în primele zile la job.

  1. Fii conştient(ă) că e o schimbare şi accept-o ca atare. Nu vei putea învăţa totul în câteva ore, ci ai nevoie de un pic de timp pentru a te acomoda cu noul mediu şi noile atribuţii. Dă dovadă de deschidere şi flexibilitate.
  2. Încearcă să cunoşti mai bine cultura organizaţională şi regulile nescrise ale companiei în care te-ai angajat. Fii atent(ă) la comportamentul, limbajul, relaţionarea şi gradul de apropiere dintre colegi, modul de raportare la superiori etc. Încearcă să te adaptezi acestui cadru, păstrându-ţi totuşi o parte din culoarea personală.
  3. Îmbracă-te adecvat mediului de lucru şi jobului. Interesează-te dacă există vreun tip de ţinută standard sau fiecare poate adopta ce stil vestimentar doreşte.
  4. Asigură-te încă de la început că îţi cunoşti responsabilităţile şi ţi-e clar ce ai de făcut, conform fişei postului. Află cine sunt superiorii şi colegii cu care vei lucra în mod direct şi cui trebuie să raportezi despre activitatea ta.
  5. Socializează, zâmbeşte şi integrează-te în colectivul de lucru, dar fereşte-te de bârfele despre colegi. Păstrează-ţi neutralitatea, măcar la început. Fii prietenos fără a fi linguşitor şi acordă fiecărui coleg şansa de a-l cunoaşte direct, nu doar din ceea ce povestesc alţii.
  6. Nu vorbi rău despre fostul loc de muncă şi, în general, nu te plânge de orice lucru mărunt.
  7. Îţi recomandăm să păstrezi o oarecare discreţie la început. Nu turui despre tine non stop, ci vorbeşte doar despre câteva lucruri care le-ar fi de folos colegilor pentru a te cunoaşte mai bine. A-ţi povesti viaţa personală cu lux de amănunte la 30 minute după ce ţi-ai cunoscut noii colegi nu e o idee prea bună. De asemenea, pune întrebări colegilor şi ascultă-i cu atenţie, dar evită interogatoriile. Nu aborda din prima subiecte cum ar fi salariul sau relaţiile personale, ci mergi mai bine pe teme profesionale sau hobby-uri.
  8. Implică-te în ceea ce ai de făcut şi dă-ţi interesul să-ţi îndeplineşti sarcinile cât mai bine. Până la urmă, de-asta te afli acolo, nu?
  9. Atenţie la timp! Fii punctual(ă) şi evită să iei pauze prea lungi sau dese. Sigur, nu e cazul să stai pe toată durata programului cu ochii în laptop, afişând o figură încruntată, însă pauzele frecvente nu vor crea o impresie prea bună, în special dacă organizaţia are o perioadă aglomerată. De asemenea, nu e recomandat să vorbeşti mult la telefon în interes personal sau să prelungeşti convorbirile.
  10. Cere ajutorul când e ceva ce nu ştii să faci şi pune întrebări pentru a-ţi clarifica aspectele profesionale, dar şi cele legate de logistică, de exemplu laptop, adresă de e-mail personalizată, alte obiecte necesare în desfăşurare activităţii tale etc. Totuşi, nu abuza de timpul colegilor şi nu îi întrerupe când lucrează.

 

Mult succes!

Share

Lasă un răspuns