Gândește-te la ce poți fi cel mai bun din lume. Ce altceva merită să faci cu următorii 50 de ani de muncă?

Adrian FakoAdrian Fako este un antreprenor fără stare. Și-a început cariera de antreprenor în anii de liceu (a urmat „Tudor Vianu” din București), reparând calculatoare, a avut o rețea de cartier, a făcut freelancing și traininguri care să ajute echipe să se formeze și să își depășească limitele, precum în alpinism. În 2012 a fost la un pas de Everest și nu a renunțat la visul de a-l atinge și o lună pe an o petrece pe cei mai înalți munți. Este absolvent al Academiei de Științe Economice – Finanțe și are master în Management.

„Nu o să știi direcția de la început și asta e ok. Mulți oameni nu o știu nici la 60 de ani și nu vor putea să vadă sau să recunoască asta niciodată. Implică-te și produ valoare pentru cei din jurul tău în orice fel poti. Uneori, o să fii platit pentru asta, uneori, nu, iar alteori o să fii păcălit și abuzat. Și ce?”

  1. Când ai început să muncești și când ai avut primul loc de munca?

Am reparat calcuatoare, windows-uri și alte lucruri asemănătoare din liceu. Cred că în clasa a IX-a am câșigat primii bani așa. Am mai reparat un cd-writer și l-am vândut, tot în anii aceia, apoi am făcut o rețea de cartier care ne ajuta să avem net performant față de furnizorii casnici de atunci. Asta era prin 2002 – 2003. Am fost doar angajat în firma mea pentru că trebuia să am o asigurare medicala, în rest nu am lucrat în alte companii.

  1. Ce faci zilnic / săptămânal pentru propria dezvoltare? (cursuri, înveți o limbă străină, citești etc)

Citesc zilnic articole din sursele mele din Pocket sau cărți. Am renunțat la TV în perioada liceului și mi-am automatizat foarte mult din activitatea de pe rețelele sociale, așa că nu mai trbuie să fiu constant la curent cu ce se întâmplă în lume. Nu sunt fanul cursurilor, am propria viteză de învățare, așa că îmi caut sursele cele mai interesante și învăț foarte bine singur. Ajută să am un grup cu care învăț și experimentez, iar în decursul timpului mentorii au fost cei mai importanți – cei care puneau întrebările care trebuiau și mă lăsau să caut singur soluțiile.

  1. Cât timp dedici muncii și cât timp pentru relaxare?

Nu am o barieră între ce muncesc și cum mă relaxez. Dimineața fac lucrurile mai grele sau mai „urâte”, cele care “trebuie”. Apoi, în restul zilei, îmbin momentele de relaxare cu lucrul. Ce citesc și învăț mă ajută în business, orele de sport mă țin în formă și îmi dau energie, atât pentru a putea să lucrez până târziu, cât și pentru expedițiile în munți pe care le fac. E greu să le cuantific; uneori deciziile și ideile foarte bune mi-au venit în timp ce alergam în parc sau am negociat dealuri mari prin telefon din sala de fitness. Dacă am un laptop și internet, pot să lucrez de oriunde și fix asta și fac.

  1. Ce faci weekendurile?

În weekend? Răspunsurile acestea le scriu de la birou sâmbăta la prânz, de exemplu. Sunt zilele din săptămâna când, pentru 3-4 ore, este liniște, mintea e odihnită și nu există zgomot din afară – din partea clienților, echipei, furnizorilor. Îmi păstrez weekendurile pentru ce numesc eu „meaningful work”: lucrurile cu bătaie lunga, idei de pus în practică, activități care pot duce valoare mare în viitor. În restul timpului, bineînțeles, citesc și fac sport. În ultima vreme am ieșit pe munte mai rar, dar îmi păstrez o lună pe an când plec în expediții undeva prin munții înalți din lume. Merg la evenimentele la care am ocazia să împărtășesc din experiența mea – în weekend, de obicei – tinerilor și elevilor, iar în timpul săptămânii cu oamenii din companii.

  1. Cum crezi că pot platformele online să vină în ajutorul tinerilor care vor să se angajeze?

Dintr-o platforma online poți să afli cine sunt viitorii tăi parteneri, șefi, viitoarele echipe. Ce poți să faci pentru ele? Vrei să lucrezi în finance? Caută pe google „what should I do as a junior in a bank„. Nu e așa complicat, trebuie doar să îți dorești să faci mai mult, să ajungi mai bun, cel mai bun în ceva. Cel mai bun la nivel local, la început, iar în timp să te gândești la ce poți să fii cel mai bun din lume. Poate nu o să fii niciodată, dar ce altceva merită să faci cu următorii 50 de ani de muncă?

  1. Cum te poate dezvolta un internship într-un ONG?

Un ONG îți deschide uși. Lumea noastră este bazată pe relații – cine pe cine cunoaște. Pe cine cunoști tu care te poate ajuta să faci lucrurile mari și să fii cel mai bun? Cine te cunoaște pe tine și are nevoie de serviciile tale, pentru că ești cel mai bun? De oamenii aceștia dai în mediile în care se strâng oamenii care vor să facă ceva, și un ONG e mediul ideal în timpul facultății.

  1. Cum vezi tinerii din generațiile actuale, care vin din urma? Observi schimbări? (Cum sunt mai diverși față de tine?)

Tinerii sunt mai puțin temători să încerce, să experimenteze și să greșească. Nu se tem de consecințe la fel de mult ca generația noastră și asta o să îi ajute să reușească mai mult. Au puterea să se conecteze instant cu oricine de pe planeta asta, și, cu cât sunt mai tineri și vor mai mult să reușească, cu atât vor fi mai apreciați si acceptați să dovedească ce pot. Au acces la toate competențele lumii în palma lor; când făceam rețeaua de cartier trebuia să plătesc o ora la un internet cafe ca să aflu cum să pun placa de rețea și cum se pune cablul de internet acolo. Acum poți să începi o companie globală în IT citind câteva zile pe internet și investind 100 USD.

  1. Crezi că implicarea în diverse activități te formează într-o anumită direcție? Pe tine spre ce te-a călăuzit?

Nu o să știi direcția de la început și asta e ok. Mulți oameni nu o știu nici la 60 de ani și nu vor putea să vadă sau să recunoască asta niciodată. Implică-te și produ valoare pentru cei din jurul tău în orice fel poti. Uneori, o să fii platit pentru asta, uneori, nu, iar alteori o să fii păcălit și abuzat. Și ce? Ia totul ca pe o experiență și construiește un network de oameni valoroși în jur, lasă ceva în urmă și pune cărămizile una peste alta; apucă-te de lucrurile care te pasioneaza cu adevărat și în care, în timp, îți va plăcea să depui efort în continuare. Diferența dintre cei care au succes și cei care nu reușesc este în numărul de ore valoroase în care cei care reușesc muncesc cu dedicare si pasiune.

După câțiva ani în care vei face asta și vei fi fost lider în câteva medii – de la ONG-uri pâna la poziții de management la job – poate calea va apărea clara și te vei întreba cum de nu ai văzut de la început, va părea așa simplu! Îmi doresc să ajungi acolo pentru că e cel mai frumos mod în care poți să îți trăiești restul vieții.

Share

Lasă un răspuns