Fă față provocărilor cu entuziasm și dorință de a învăța. Totul este posibil.

cezar stanislauCezar Stanislau , un tânăr de 27 de ani a dat turismul pe rețete de creștere a glicemiei. Cu blog-ul Skip to my lou și-a descoperit pasiunea pentru gătit. Reacțiile pozitive ale prietenilor pentru deserturile lui l-au convins pe Cezar să deschidă laboratorul de cofetărie BaKings și bine a făcut. A transformat prepararea torturilor într-o artă și a reușit să aducă multe zâmbete apropiaților cu ideile lui aromate. Personalizează torturile cu o hârtie specială scoasă la imprimantă, iar fiecare detaliu este comestibil. Cezar are o afacere de succes cu brandul BaKings și este unul din norocoșii care muncește din pasiune.

„Pe piața muncii este o luptă contracronometru, iar tinerii sunt presați încă din facultate să-și caute un loc de muncă.”

  1. Ce te-a făcut să renunți la cariera ta în turism după 6 ani? Cum s-a transformat pasiunea pentru gătit în afacere?

Prima mea pasiune a fost în domeniul industriei hoteliere și tot ce vine cu ea. Am învățat că noi suntem interfața dintre client – hotel și cât de mult contează relaționarea. Deși am avut multe momente neprevăzute, am încercat să mă organizez, să fiu proactiv pentru a reuși să depășesc situațiile de „criză”. Pare un domeniu haotic și imprevizibil, dar aceste lucruri mi-au dat încrederea mai târziu în dialogul cu clienții BaKings. Am ales să mă retrag din turism în momentul în care făceam prea multe compromisuri și am simțit că nu mai pot să mențin standardul de calitate ridicat. Fiind pasionat de gătit, mi-am concentrat energia pe cealaltă pasiune a mea și am început un blog, Skip to my lou.

  1. Ai urmat cursuri de cofetar patiser pentru a te specializa în prepararea torturilor și a dulciurilor?

Am urmat cursurile de cofetar patiser doar din necesitatea atestatului pentru a putea profesa în domeniu. Specializarea am făcut-o acasă, în bucătărie, învățând din cărți, internet și din greșeli. Bucătăria mea s-a transformat într-un laborator al experimentelor. Chiar dacă am pornit la drum fără experiență nu regret nimic și încerc să fac față atât provocărilor, dar și eșecurilor. Dacă ai entuziasm și dorință de a învăța, totul este posibil.

  1. Business-ul tău presupune să fii atât creativ, dar și organizat? Care sunt plusurile tale si cum reușești să le împaci pe cele două?

Am un stil de lucru puțin mai haotic, pe care tot încerc să-l pun la punct. Aici se vede lipsa de experiență în alte cofetării. Sunt învățat ca acasă, să faci un preparat și să speli totul la sfârșit. La o scară mai mare nu este deloc așa. Trebuie să faci curat în timp ce lucrezi. În schimb, sunt un perfecționist, atent la detalii. Personalizarea tortului urmează un fir logic și nu las nimic la voia întâmplării.

  1. Știm că ai început cu un blog culinar. Te-au influențat răspunsurile cititorilor în decizia de a-ți deschide propriul laborator de torturi și deserturi?

Am început prin a face deserturi mici și apoi am cerut ajutorul prietenilor pentru a face torturi. Ei plăteau ingredientele și eu puteam să-mi experimentez ideile. A durat 7 luni să trec de la primul tort la deschiderea laboratorului. În mediul online dulciurile mele au fost apreciate și lăudate poate pentru că au un design departe de cel al torturilor tradiționale, iar entuziasmul cititorilor în așteptarea următorului tort mi-a făcut alegerea mai ușoară.

  1. Cum arată o zi liberă pentru tine? O dedici experimentelor culinare sau îți găsești alte activități care să îți mențină entuziasmul în bucătărie?

De când am deschis BaKings nu mai am timp de nimic, dar atunci când îmi găsesc o zi liberă o petrec gătind acasă și stând în pat.

  1. Și de unde îți găsești inspirația?

Inspirația în decorarea tortului vine pe moment. Am o vagă idee cum o să arate, dar nu mi-l pot imagina cu toate detaliile. Este 20% creativitate de moment și 80% improvizație.

  1. Apropo de atenția la detalii, sunt multe dăți atunci când pregătim ceva, fir tort sau nu, când nu ținem cont de gramaj. Cum e în bucătărie și cum e în viață? Ții cont de gramaj?

În cofetărie e mereu vorba de gramaj. Nu prea las nimic la voia întâmplării atunci când fac tortul sau mă bazez pe experiență. Am pățit-o de prea multe ori când nu mi-a ieșit ceva și a trebuit să o iau de la capăt.

  1. Ce funcție ai trece în CV-ul tău? Sau ce abilități ai trece în CV-ul tău?

Termenul de cofetar mi se pare prea general. Cake Designer aș trece în CV. Ca și abilități creativitatea și atenția la detalii.

  1. Crezi că angajatorul își dorește un CV personalizat de la tinerii care își caută un loc de muncă?

Sunt sigur că un CV personalizat ajută foarte mult și îi lasă angajatorului un simț de cunoaștere și interes față de oferta de muncă prezentată. Pe piața de muncă este o luptă contracronometru, iar tinerii sunt presați încă din facultate să-și caute un loc de muncă. Se lovesc de refuzuri, dar și de experiențe nereușite la un job. Cred că acest lucru se întâmplă pentru că aceștia nu primesc îndrumare și nu știu cum ar trebui să decurgă un interviu. CV-ul este prima interacțiune pe care o ai cu angajatorul, așa că ar trebui să-și folosească abilitățile personale, să ofere o imagine cât mai aproape de realitate fără teama de a fi respinși.

  1. Crezi că platformele de e-learning sunt o modalitate bună de a-i ajuta pe tineri în formarea profesională? Tu ai parcurs astfel de platforme? (YouTube intră și el în categorie?)

Dacă nu erau aceste platforme nu știu ce m-aș fi făcut. Găsești foarte multe informații gratuite, dar și unele cu plată, care merită toată atenția. Mi se pare că e-learning-ul din România este într-un stadiu incipient deoarece nu găsești foarte multe platforme în limba maternă. Trebuie să te folosești de platforme străine care spre deosebire de școală le poți face când dorești, în cât timp dorești. Poți căuta subiecte mai nișate pe care nu le găsești mereu în școală. Toată lumea de la noi folosește pastă de zahăr pentru a îmbrăca un tort, iar eu am vrut să fac ceva diferit. Am descoperit buttercream-ul și am învățat tehnica de pe internet. craftsy.com, Youtube, Instagram, Pinterest, sunt câteva platforme pe care le-am folosit.

Share

Lasă un răspuns