5 paşi pentru a scrie mai eficient

Atunci când ai de scris o lucrare, foaia albă şi goală din faţa ta poate fi descurajantă. Indiferent că vrei să scrii un eseu pentru şcoală sau un articol pe blogul personal, iată câteva recomandări care te vor ajuta să-ţi pui ordine în idei şi să scrii mai uşor:

1. Gândeşte-te la ce vrei să comunici

Înainte de a începe să scrii, fă un mic brainstorming şi stabileşte una sau mai multe idei pe care doreşti să le transmiţi prin material. Îţi poţi fixa şi un plan, mai ales dacă materialul trebuie să fie mai lung.

2. Scrie pur şi simplu

Scrie tot ce îţi vine în minte legat de subiect, fără să dai atenţie formei sau logicii. Lasă-ţi degetele libere pe tastatură şi notează informaţiile aşa cum le gândeşti, fără cenzură. Nu ţine seama de ordinea ideilor, ci doar de conţinut, concentrează-te pe scris în sine.

cum sa scrii mai eficient 1

Foto: weheartit.com

3. Organizează

Citeşte ce ai scris şi aranjează textul într-o ordine logică, orientându-te după planul făcut iniţial.

4. Rescrie

Citeşte din nou textul, elimină ceea ce nu este necesar şi completează acolo unde este cazul cu noi informaţii. Reformulează frazele care nu sună bine. Eventual poţi să faci o pauză pentru a te detaşa de text şi să-l citeşti mai târziu sau chiar a doua zi pentru a avea o altă perspectivă.

5. Corectează

Îndreptă-ţi acum atenţia către formă şi aranjarea în pagină. Verifică textul şi corectează greşelile de scriere, de ortografie şi de punctuaţie, dacă există. Aranjează paragrafele pentru a scoate în evidenţă anumite informaţii cu bullets sau sublinieri, dacă tipul de material îţi permite.

Spor la scris materiale cât mai inspirate!

Share

Lasă un răspuns