5 mituri despre viața de angajat

5mituriExistă numeroase mituri despre viața la locul de muncă, așa că noi am decis să îți povestim cum stau lucrurile în realitate, nu de alta, dar ne dorim pentru tine să fii fericit(ă), nu să te chinui 12 h pe zi sau să aștepți cu nerăbdare să se termine programul de lucru. Ai toate șansele să ai un job care să-ți placă la nebunie!

 

Mitul 1: Job-ul trebuie să fie doar despre câștigat bani.

Job-ul este despre ceea ce îți dorești tu să fie. S-a demonstrat, însă că, pentru a fi cu adevărat mulțumit și fericit cu ceea ce faci la locul de muncă, este nevoie să-ți fie îndeplinite mai multe nevoi. Partea financiară este, într-adevăr, un aspect important, căci te sprijină în a-ți crea stilul de viață și nivelul de trai pe care ți-l dorești. Aceste aspecte diferă în funcție de vârstă, obiceiuri, context personal, preferințe. Cu toate acestea, chiar dacă nevoile tale financiare sunt acoperite, pentru a te simți mulțumit la locul de muncă, este nevoie să te simți bine în locul unde muncești, să te înțelegi bine cu managerul (exista studii care demonstrează că relația cu managerul este unul dintre cei mai importanți factori care influențează starea de bine a angajatului), să ai relații armonioase cu colegii cu care interacționezi cel mai des, să îți placă cultura organizațională, să ai un job description care să-ți susțină misiunea personală, să ai rezultate și să simți că evoluezi, să ai un program care să-ți permită să te bucuri de succes și în viața personală. În funcție de valorile pe care le ai, toate aceste aspecte sunt aranjate ierarhic diferit, însă, indiferent de poziția pe care o au în topul tău, dacă nu te asiguri că le satisfaci, vei simți că ceva nu este în regulă. Așa că, caută compania și job-ul care ți se potrivesc și respectă ceea ce tu îți dorești! Dorește-ți ceea ce e mai bun pentru tine și vei găsi! Dacă vei descoperi că ceva ce nu ți se potrivește, vei avea 3 opțiuni: pleci, schimbi sau accepți total! Ai liberul arbitru, dispune cum vrei de el și creează-ți viața pe care o visezi!

 

Mitul 2: Angajații nu au voie să aibă stări negative.

 

Este posibil să fi auzit și tu că nu este ok să îți exprimi la birou emoțiile negative. Ei bine, adevărul este că, de fapt, ce nu este ok este să trăiești cu emoții negative în general. Dar nu de dragul celorlalți sau pentru bunăstarea celorlalți, ci pentru propria ta bunăstare. Mitul cum că la job trebuie să fii tot timpul vesel și pozitiv nu face altceva decât să-ți îngrădească autenticitatea. Exprimă-te așa cum simți, în acord cu cine ești și cum te simți în acel moment. Asta nu înseamnă să te transformi în Drama Queen și să rămâi într-o stare de victimă, ci să-ți dai timp și libertate să recunoști și să-ți accepți gândurile și emoțiile. Acesta este primul pas către schimbare. Următorul este schimbarea gândurilor și implicit, a emoțiilor și a comportamentelor. Să vezi ce bine este când devii conștient de tine și îți dai seama că realitatea și comportamentul celor din jur se schimbă pe măsură ce tu te schimbi! Fii sincer(ă) cu tine și acționează pentru binele tău!

 

Mitul 3: Este nevoie să ai experiență în ceea ce presupune job-ul tău.

 

Depinde. Depinde de nivelul de senioritate pe care îl așteaptă angajatorul de la noul angajat. S-ar putea să caute juniori cu potențial de dezvoltare rapidă, pe care să-i pregătească pentru a-și asuma proiecte mari după o perioadă de timp. Pregătește-ți un CV prin care să te faci remarcat, du-te la interviu și informează-te! Este nevoie să știi, însă, că, mai mult decât experiență, se așteaptă de la un om la început de carieră să fie proactiv, să aibă capacitatea să se organizeze și să învețe rapid, să fie dornic să asimileze informații noi, să iasă din zona de confort și să își îndeplinească obiectivele setate în timpul stabilit. Atitudinea este cheia care valorifică potențialul și care te va ajuta să capeți experiența dorită în timp util.

 

Mitul 4: Ia mult timp să progresezi.


Dacă percepi și accepți schimbarea ca fiind evoluție, bucurie, viață și muncești în direcția evoluției tale, vei progresa rapid. Este adevărat că pentru a progresa, pe lângă elementul esențial care este atitudinea, este necesar să ieși din zona ta de confort, să-ți stabilești obiective clare la locul de muncă și să obții rezultatele pe care ți le propui. Pe lângă ce scrie în fișa postului, majoritatea angajatorilor se așteaptă de la tine să fii proactiv și să-ți aduci viziunea despre cum se pot îmbunătăți lucrurile în cadrul proiectelor pe care le ai sau în cadrul proceselor din organizație. Angajații cu viziune, care reușesc să implementeze cu succes proiectele de care sunt responsabili, sunt remarcați și apreciați și ajung să primească responsabilități care să-i crească din ce în ce mai mult. Nu e nevoie să stai 12 h în loc de 8 h la muncă, este suficient să aduci valoare prin lucrurile pe care le faci. Acolo unde ești, trăiește la potențialul tău maxim, explorează-ți creativitatea și fă alegeri asumate! Amintește-ți că oamenii sfințesc locul.

 

Mitul 5: Este greu să obții echilibrul viață personală – viață profesională.

 

Acesta este un adevăr, dar este adevăr doar pentru angajații care nu știu cum să-și stabilească prioritățile. Există extraordinar de mulți oameni care reușesc cu succes să aibă atât o viață profesională împlinită, cât și o viață personală de care se bucură. Odată ce îți este clar cum vrei să arate viața ta, ce este important pentru tine, cum poți obține aceste lucruri și îți și asumi aceste lucruri, universul conspiră ca tu să obții ceea ce îți dorești. Așa că, experimentează cât mai mult și lucrează cu tine ca să obții viziunea despre care vorbim! Și acesta este o etapă frumoasă, așa că bucură-te de parcurs! Odată ce ai aflat ce îți dorești, asumă-ți și cere!

 

Îți amintim că totul este posibil. Viața ta la job și în afara lui poate arăta așa cum îți dorești. Caută să te înconjori de oameni care știu că pot fi și pot avea totul și care te învață și pe tine să faci asta! Molipsește-te cu încredere în viață și în capacitatea ta de a-ți crea viața mult dorită, ia acțiune! Ai deja potențialul să faci asta, este nevoie doar să te lași să-l accesezi.

Share

Lasă un răspuns