Eşti în căutare de repere profesionale? Pentru început poţi să te uiţi în interior şi să vezi cam ce anume te ghidează din busola personală către activităţile profesionale.
Clasicul este cel care se uită cu admiraţie la ocupaţiile care ajută o comunitate să funcţioneze optim. Sunt oamenii care înţeleg utilitatea unor funcţii suport şi care vor să vină în ajutorul semenilor. E foarte posibil să aibă şi ceva zvâc de erou care să tresară în inima lor. Modelele lor s-ar putea regăsi în familia extinsă.
Pentru un clasic, fie că vrea să fie psiholog, arhitect, doctor sau avocat, drumul profesional în momentul de faţă este destul de clar. Performanţa este variabilă dar poate fi planificată. Există o multitudine de şcoli în care se poate pregăti şi care îl pot susţine în drumul său către performanţă, dacă asta îşi doreşte. De asemenea, profesioniştii din domeniu sunt accesibili şi în cazul în care are nevoie, clasicul poate avea alături şi un mentor.
Talentatul este acel tânăr care s-a născut cu o aşa numită chemare şi care nu are astâmpăr şi nu are energie decât pentru acea chemare. El îşi petrece majoritatea timpului cântând, dansând, pictând sau făcând acel lucru la care el este talentat. Pentru el, pregătirea profesională în acel sens este una naturală şi la început, în cazul în care contextul îi permite, abilităţile lui se dezvoltă natural. Succesul său se măsoară în timpul investit în dezvoltarea acestei abilităţi şi preponderenţa cu care el îşi poate manifesta talentul. Doar în situaţia în care talentul său este mai neobişnuit poate întâmpina dificultăţi să îşi găsească şi contextul educaţional în care să transforme ceea ce poate face într-o profesie care ulterior să îi ofere satisfacţia succesului. Posibilitatea de a avea alături un mentor este de asemenea destul de mare cu puţină cercetare.
Cea mai complexă şi mai provocatoare cale profesională poate fi cea a Creativului. Acesta nu are în aparenţă niciun talent care să îl poarte pe drumul unei dezvoltări profesionale de tip vocaţional. Ocupaţiile clasice nu par nici ele să îl atragă în vreun fel deşi se poate regăsi în unele dintre ele. E posibil ca în multe contexte să aibă o viziune diferită faţă de a majorităţii ceea ce nu e întotdeauna o poziţie confortabilă. De cele mai multe ori creativul este în permanentă căutare de soluţii inovatoare la situaţiile cu care se confruntă. Această caracteristică îl pune uneori şi mai mult în dificultate pentru că reuşeşte cu efort şi investiţii de timp să se adapteze oricărei situaţii. Combinaţia abilităţilor sale este foarte diversă şi, în aparenţă, pare omul bun la toate. Pentru a-şi găsi liniştea şi a ajunge la satisfacţia profesională, creativul trebuie să îşi accepte în primul rând competenţele care îl diferenţiază de majoritate. Efortul său de pregătire în direcţia profesională pe care şi-o alege este cel mai mare, pentru că acesta este forţat de cele mai multe ori să combine o multitudine de programe educaţionale şi experienţe diverse pentru a avea rezultate. Creativul zilelor noastre este antreprenorul, cu nevoie de rezultate şi într-o continuă căutare de soluţii la problemele cu care se confruntă în comunitatea din care face parte. Abilităţile sale profesionale sunt diferite de la persoană la persoană şi de aceea mentorii săi îl pot ajuta de cele mai multe ori doar parţial.
În funcţie de categoria în care te regăseşti e posibil ca drumul tău profesional să fie mai clar sau e posibil să ai nevoie de ceva mai mult timp pentru a înţelege încotro să o iei. Indiferent de alegerile pe care le faci, este important să îţi dai voie să experimentezi şi să ai deschiderea de a te cunoaşte şi a înţelege care e drumul cel mai potrivit pentru ţine.
Pune pe hârtie în ce proiecte ai vrea să te implici, experimentează cât mai mult şi evaluează rezultatele. Drumul tău sigur ţi se va destăinui în faţă ochilor, ai răbdare şi încredere!
Florentina Coceanu
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.