10 ritualuri ale creativităţii

Când vorbim despre creativitate, majoritatea dintre noi ne gândim în primul rând la domeniul artistic: pictură, muzică, dans. Însă nu-i musai să fii artist ca să poţi să îţi dezlănţui creativitatea. Dacă faci un pas spre trecut şi te pui în pantofii copilului din tine, suntem siguri că îţi aminteşti o mulţime de idei năstruşnice, care te fac să zâmbeşti, analizate cu mintea adultului de acum.

Deoarece creativitatea nu-i treabă de copil, iată câteva sfaturi şi ritualuri care să te ajute să ţi-o valorifici.

  1. Visează cu ochii deschişi

Când te gândeşti la lucruri frumoase, îţi îmbunătăţeşti imediat starea de spirit. Aşadar, nu îţi reprima dorinţa firească de a visa cu ochii deschişi, ci antrenează-ţi mintea să zboare cât mai departe de realitate. Nu uita că dorinţele şi visele sunt cele care ne împing şi ne motivează să reuşim.

  1. Fă lucrurile cu pasiune sau pune pasiune în tot ceea ce faci

Pune pasiune în tot ceea ce faci şi fă întotdeauna lucrurile care îţi aduc satisfacţie şi plăcere, iar viaţa ta va fi altfel. Toate obstacolele iau mai degrabă forma unor dealuri decât a unor munţi. Renunţi mai greu atunci când dai de o problemă şi cauţi o rezolvare pentru problemele cu care te confrunţi.

  1. Eşuează şi învaţă din asta

Orice experiență este o lecție de viață. Mai precis, viața este un șir de experiențe, ce includ atât reușite și eșecuri. Fiecare experiență este o lecție, iar cel mai important lucru este să găsim calea prin care să transformăm eșecul actual într-un triumf viitor.

  1. Înconjoară-te de lucruri frumoase şi oameni faini

Oamenii şi lucrurile care te înconjoară îţi influenţează într-o mare măsură existenţa în mod inconştient, de aceea este foarte important să fii foarte selectiv cu oamenii şi obiectele pe care le alegi să facă parte din viaţa şi lumea ta.

  1. Trăieşte experienţe noi

În general avem nevoie de foarte puţine lucruri materiale ca să ne bucurăm de viaţă. Dacă reuşim să ne dăm seama din timp ce contează pentru noi, acest lucru se transformă într-o investiţie pe termen-lung. Vei avea o viaţă plină de satisfacţii. De aceea, oamenii creativi caută adesea căi noi şi lasă deoparte bine-cunoscuta cale bătătorită. Tocmai pentru că aceste experienţe rămân cu noi sub formă de lecţii pe care le putem folosi oricând în viaţă.

  1. Discută cu tine

În solitudine, poţi să te reconectezi la tine, la acele gânduri şi emoţii care reflectă perspectiva ta, nealterate de opiniile celorlalţi. Fă-ţi timp să explorezi aceste emoţii şi să le introduci în activitatea ta.

  1. Pune-ţi întrebări mici şi mari

Înarmează-te cu un mare „de ce?” pentru că doar aşa poţi găsi răspunsuri la întrebările tale. Nu există întrebare perfectă, însă de fiecare dată când punem întrebări, ne activăm curiozitatea şi creativitatea, învăţăm şi ne lăsăm surprinşi.

  1. Observă lumea din jurul tău

Deschide-ţi ochii, urechile şi mai ales mintea. Fii atent la tot ce te înconjoară şi poţi să găseşti diferenţa, printre rânduri, în detalii. Încearcă să nu pierzi nimic.

  1. Lasă timpul să zboare

Dacă te simţi inspirat şi uiţi de toate cele din jur, lasă timpul să zboare şi continuă ceea ce faci! Este clar că îţi face plăcere şi că îţi pui pasiunea şi creativitatea în acea activitate. Iți propun să o şi repeți J

  1. Gândeşte diferit

Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Cred că-i o expresie care să descrie foarte bine rezistenţa pe care o simt creativii în faţa regulilor. Regulile sunt făcute să ne ghideze viaţa de zi cu zi, însă, în creativitate, libertatea este singura regulă de urmat.

Tu te consideri creativ? Care este ritualul tău?

Sursă: Făcut pentru creaţie. Descoperă misterele minţilor creative de Carolyn Gregoire  şi Scott Barry Kaufman

Share

Lasă un răspuns