10 comportamente ale unui om de echipă extraordinar

10 (2)Vrei să știi de ce anume ai nevoie pentru a deveni un extraordinar om de echipă, apreciat pentru rezultate și atitudine? Găsești în continuare o serie de comportamente pe care dacă le cultivi cu disciplină și perseverență vor aduce transformări vizibile în viața ta profesională.

 

 

 • Fii un bun om de comunicare! Ascultă și comunică!

 

Primul pas este să înveți să-i asculți pe cei din jur. Acest lucru presupune să fii prezent și să ai intenția să-i asculți. Ca să devii un bun ascultător și, implicit comunicator, este nevoie să exersezi cât mai des starea de prezență și curiozitatea față de ceilalți oameni. Vorbește atunci când ai ceva important de spus! Ceilalți vor aprecia aportul tău și intenția de a te implica cu tot ceea ce știi! Cea mai mare greșeală este să rămâi în umbră, crezând că nu ai nimic de spus că ceilalți nu vor să audă ceea ce spui tu și că te vor respinge sau ignora. Este posibil ca această retragere a ta să stimuleze în ceilalți impresia că nu vrei să vrei să te implici și să fii în aceeași barcă cu ei!

 

 

 • Folosește-ți punctele forte!

 

Poate că ești foarte bun(ă) la organizare, la a-i motiva pe ceilalți ori la a rezolva situații limită. Indiferent de care îți sunt punctele forte, fii sigur(ă) că ți le valorifici! Imaginează-ți că acestea sunt puterile tale de super-erou! Nu le lăsa acasă, ia-le cu tine la birou și distrează-te cu ele, în timp ce îmbunătățești, fără efort, viața ta, a celorlalți, a companiei!

 

 

 • Rămâi flexibil(ă)!

 

Ținând cont de mobilitatea și dinamismul erei tehnologiei, dar și de schimbările rapide ce apar în companii (vechii angajați pleacă, vin angajați noi, se modifică bugete, se regândesc obiectivele), capacitatea ta de a rămâne flexibil(ă) și de a te adapta schimbării devine o calitate extraordinară, ce te va ajuta să avansezi în carieră. Angajații reticenți la schimbare nu numai că se sperie atunci când ea apare și încep să-și facă diverse griji, ci pot influența, într-un mod negativ, prin frecvența lor joasă, și atitudinea colegilor lor. Este adevărat că ceilalți sunt responsabili pentru propriile lor emoții și gânduri, dar n-ai vrea, totuși, să fii un om lângă care celorlalți le place să fie? Mai mult, este foarte probabil ca schimbările care vin către tine să adune noi oportunități de care nu ești conștient(ă)…încă.

 Respectă-ți promisiunile și fii un om pe care colegii se pot baza!

Fie că este vorba de principii, de deadline-uri sau de task-uri punctuale, este important ca ceilalți să știe că ești un om care îndeplinește așteptările pe care le setează. Respectarea promisiunilor întărește încrederea celorlalți în tine, dar și încrederea ta în propria persoană. Și, dimpotrivă, atunci când nu reușești să îți respecți promisiunile, este foarte probabil ca ceilalți să nu mai apeleze la tine, în timp ce stima ta de sine scade. Își recomandăm să faci promisiuni doar atunci când știi că te vei ține de ele!

 

 

 • Exprimă-ți punctul de vedere și acceptă punctele de vedere ale celorlalți!

 

Atunci când un om își exprimă punctul de vedere, acesta se exprimă, de fapt, pe el însuși. Este un act de mare curaj și deschidere să vorbești altora despre lucrurile în care crezi, pentru că te arăți pe tine însuți. Deopotrivă, este un act de deschidere, acceptare și maturitate să asculți și să accepți punctele de vedere ale celorlalți, mai ales când acestea diferă de perspectivele tale.

 

 

 • Împărtășește informații și resurse cu colegii tăi!

 

Un loc de muncă valoros este un loc în care te dezvolți. Un loc în care te dezvolți este un loc în care înveți. Adună resurse de învățare pe topicurile de care ești tu interesat(ă) și trimite-le și colegilor care îți împărtășesc pasiunea! Poți crea, chiar, grupuri de învățare pe anumite teme. De asemenea, acceptă la rândul tău ajutorul atunci când îți este oferit. Este important ca focusul tău să fie pe a te dezvolta, nu pe a demonstra cât de multe știi deja. Ești deja valoros/valoroasă, nu este nevoie să demonstrezi nimănui asta. Dacă te arunci cu încredere în proces, vei descoperi câte asemănări există, de fapt, între tine și colegii tăi și te vei bucura că aveți cu toții atâtea resurse și informații pe care le puneți la comun pentru a avansa mai rapid în procesele proprii de dezvoltare.

 

 

 • Tratează cu responsabilitate toate proiectele pe care le primești!

 

Indiferent cât de interesant, palpitant, extraordinar ți se pare sau nu un proiect, odată ce ți-ai asumat responsabilitatea pentru el, este necesar să te ocupi cu maximă responsabilitate. Așteptarea oamenilor este să livrezi ceea ce ai spus că livrezi. Muncind cu responsabilitate și dedicare în tot ceea ce îți asumi, îți construiești o reputație de om muncitor. Un om pe care ți-l dorești în echipă.

 

 

 • Oferă feedback și ajutor atunci când ți se cere!

 

Dacă observi că un coleg ar avea nevoie de ajutor pentru a îndeplini cât mai bine și mai productiv un lucru, iar tu ai soluții, pune-i la dispoziție informațiile și ajutorul pe care îl poți oferi. Este posibil să nu-ți accepte ajutorul, iar asta este perfect ok. Ce e la tine în curte este doar oferirea alternativelor.

 

 

 • Înțelege și susține obiectivele echipei și îndeplinește-ți rolul asumat

 

Dacă vrei să fii un om de echipă extraordinar, asigură-te că înțelegi obiectivele companiei și ale grupului din care faci parte. Pune-ți întrebări cheie, precum:

 • De ce suntem aici?
 • Care este scopul acestui proiect?
 • Care este deadline-ul?
 • Cât de des ne vom întâlni?
 • Care este bugetul?
 • Ce roluri și responsabilități are fiecare dintre noi?

Asigură-te că îți este clar rolul pe care îl ai. Asta te va ajuta să completezi task-urile cu performanță maximă.

 

 

 • Păstrează-ți o atitudine pozitivă, orientată către soluții!

 

Suntem oameni, așa că este normal să uităm uneori că tot ceea ce se întâmplă în exteriorul nostru este o proiecție în plan fizic a lucrurilor pe care le gândim. Ca să nu fie nevoie să ai în focus intenția “Să-mi mențin o atitudine pozitivă”, lucrează zilnic cu tine și explorează modalități prin care îți poți menține energia la o frecvență înaltă. Este o chestiune de exercițiu, care necesită timp, însă rezultatele se vor vedea într-o liniște constantă, ce îți va menține pozitivismul și îți va crește reziliența în situații de stres. Caută soluții la fiecare problemă pe care o detectezi și vei vedea că orice impas se rezolvă extraordinar de ușor, atunci când lucrezi pentru asta!

 

Cele 10 comportamente amintite mai sus îți vor aduce bunăstare atât în viața profesională, cât și în viața personală. Focusează-te în fiecare zi pe cultivarea unui anumit comportament și observă rezultatele! S-ar putea să fii mirat(ă) de transformări.

 

Din ceea ce ai experimentat până acum în relațiile din liceu/facultate/loc de muncă, care sunt comportamentele care ai observat că sprijină succesul în relațiile cu colegii?

 

Surse:

https://www.mindtools.com/pages/article/newTMM_53.htm

https://www.collegerecruiter.com/blog/2015/07/14/10-qualities-of-an-excellent-team-player-at-any-workplace/

 

Share

Lasă un răspuns