10 000 de ore de învățare bat talentul înnăscut

10000-oreÎn cartea sa, „Outliers”, Malcolm Gladwell amintește repetat de „Regula celor 10000 de ore”. Această regulă descrie drumul oricui către statutul de expert într-un anumit domeniu ca o investiție de timp de 10000 de ore, specializată în „deliberate practice”. Talentul nu e un factor care să determine succesul, iar măiestria nu poate fi atinsă peste noapte de nimeni, Gladwell consideră că mediul și modul în care te implici în această experiență de învățare va întrece orice calitate înnăscută despre care este considerat că te transformă în persoana adecvată pentru un anumit domeniu.

 

Este numărul de 10 000 de ore descurajant? Numărul de 10 000 de ore se aplică pe o formulă specială de învățare care va întrece în acest timp munca oricărui talent din orice domeniu. Pare un maraton mult prea lung pentru a fi terminat, dar, odată ce te provoci constant și începi să te simți înflorind, nu mai contează cât de aproape ești de a fi o floare sau de a ajunge la finalul cursei.

Regula celor 10 000 de ore mai poate fi formulată puțin mai concret: un procent extrem de apropiat de 100% din artiști, au creat opere considerate mediocre pentru foarte mult timp înainte de a avea o capodoperă. Mozart, de exemplu, a muncit mai mult de 10 ani înainte să compună oricare din lucrările pe care noi le admirăm în ziua de azi. Înainte de asta, compozițiile lui nu erau originale sau interesante, multe dintre ele erau chiar bucăți lipite din operele altor compozitori.

Atâta timp cât continui să te implici în procesul de învățare, pașii către „capodoperă” sunt înfrumusețați de motivația care sigur va răsări dacă alegerea domeniului a fost bună.

 

De ce vrem să atingem nivelul de expert?

În anumite puncte din viață, în funcție de nevoi și de domeniul de care am devenit interesați, motivația de a sacrifica cele 10000 de ore, pentru a atinge nivelul de expert, va diferi. Situațiile următoare vor încerca pe rând să înțeleagă ce te face să vrei să bați drumul până la măiestrie în domeniul ales:

 

  1. Pasiune. Fiecare din noi se scufundăm zi de zi în cotidian, iar uneori simțim că avem nevoie de acel moment prețios și productiv de relaxare, avem nevoie să ne practicăm pasiunea. Acel moment e cu atât mai valoros dacă suntem şi buni la ceea ce facem, cu alte cuvinte, dacă investim cele 10 000 de ore de învăţare.

 

  1. Profesia o cere. Fie că deja profesezi și ai sesizat că mai e nevoie sau loc de dezvoltare, fie că vrei să construiești către un viitor profesionist, cele 10 000 de ore devin o prioritate pentru a ajunge la destinația finală.

 

  1. Dorința de nou. Nu ai avea în ce investi orele despre care vorbim dacă nu ai experimenta și, deși drumurile vieții sunt frumoase și pot conduce întâmplător la o experiență nouă, din care se pot naște pasiunea sau profesia, e mult mai ușor să vedem partea frumoasă a domeniului dacă ne implicăm activ într-un proces de învățare „deliberate practice”.

 

Ce înțelegem prin „deliberate practice”?

 

O experiență de învățare și exersare în care ne implicăm din proprie inițiativă. Această experiența nu este neapărat atractivă independent, deși se poate construi un proces plăcut, ci trebuie să aibă ca destinație permanentă îmbunătățirea performaței.

 

Soluția? Transform-o într-un obicei plăcut, nu lăsa niciodată momentele de „deliberate practice” să fie simțite ca cele 2 ore din zi care se scurg și nu trec.

 

În concluzie, pe parcursul procesului trebuie să:

 

  1. Fii motivat cu privire la efortul pe care îl cere fiecare task care are ca scop final îmbunătățirea performanței.

 

  1. Iei în considerare cunoștințele tale actuale atunci când creezi un task, ca task-ul să poată fi înțeles ușor.

 

  1. Primești feedback imediat ca să realizezi care sunt rezultatele performanței tale.

 

  1. Repeți aceeaşi activitate sau activităţi similare până când ești sigur că le stăpânești.

 

Întrebarea finală este: Cine ajunge la măiestrie? Nimeni nu se naște sortit succesului, viața e o cursă cu noi înșine în care trebuie să dăm tot ce e mai bun, iar măiestria este o linie de final deloc îndepărtată, cât timp dorința noastră este să ne îmbunătățim și să descoperim cea mai eficientă metodă de a face asta.

Share

Lasă un răspuns